• KaDee

14 tot 20 oktober: week van NAH

Naar schatting 247.000 mensen in Vlaanderen hebben een NAH. Meestal kan je niet zien dat iemand een NAH heeft. Voor de meeste mensen is NAH dan ook een onbekende aandoening. Met de week van NAH willen ze daar verandering in brengen.Wat is dat: NAH?

NAH is de afkorting voor niet aangeboren hersenaandoening. Er is dus een beschadiging in het hersenweefsel, dat na de geboorte is ontstaan. De gevolgen zijn heel uiteenlopend omdat ze zich op verschillende vlakken kunnen uiten: op sensorisch, cognitief, fysiek en/of emotioneel vlak.


Sommige van die gevolgen zijn duidelijk zichtbaar.

 • Moeilijkheden met bewegen, zoals stappen, grove of fijne motorische handelingen...

 • Verstoorde werking van de zintuigen, zoals minder goed ruiken, voelen, zien, horen...

 • Moeilijk praten of slikken

 • ...

Andere gevolgen zijn minder zichtbaar.

 • Storing in het denken: de snelheid van informatieverwerking, aandacht en concentratie, onthouden, maar ook organiseren en plannen verloopt moeilijker.

 • Verandering in gevoelsleven en emoties: vlugger boos worden, minder geduldig zijn, ongepast reageren op situaties

 • ...


Behandeling

Na het trauma is het belangrijk om zo snel mogelijk met revalidatie te starten. Hersenen zijn plastisch waardoor beschadigde weefsels kunnen herstellen of niet-beschadigde weefsels taken van beschadigde weefsels kunnen overnemen. Deze plasticiteit is het grootste gedurende de eerste 6 maanden na het trauma, nadien neemt deze af.

De revalidatie gebeurt in een revalidatiecentrum met behulp van artsen, kinesitherapeuten , logopedisten , ergotherapeuten,...


Na 6 maanden kan de persoon ambulant revalideren bij kinesitherapeuten, ergotherapeuten of logopedisten.


De ergotherapeut helpt met een aanleren van andere manieren om waardevolle activiteiten toch zelfstandig uit te kunnen voeren. Ook worden hulpmiddelen en woningaanpassingen geadviseerd.


NAH en bewegen

Ik zou natuurlijk mezelf niet zijn als ik niet even zou praten over de invloed van bewegen en sport op NAH.


Lichaamsbeweging houdt namelijk ook ons brein in conditie. Bij mensen met hersenletsel, met name als er beschadiging is van de frontale lob, is er vaak sprake van inactiviteit ten gevolge van ofwel de motoriek ofwel de gevolgschade van het letsel, zoals vermoeidheid, initiatiefname. Juist bij hen is het belangrijk dat zij van buitenaf gestimuleerd worden om te bewegen, wat vervolgens weer effect heeft op het functioneren van de hersenen.


De gevolgen van een hersenletsel is bij iedereen anders. De plek waar de hersenen beschadigd zijn, is ook erg belangrijk voor de gevolgen.


Bewegen heeft veel positieve effecten op de hersenen:

 • Bewegen zorgt voor een betere doorbloeding in de hersenen;

 • Bewegen bevordert de aanmaak van nieuwe hersencellen (hersenen blijven gezond door te bewegen);

 • Bewegen bevordert de mogelijkheid dat hersendelen functies van beschadigde hersenen overnemen;

 • Bewegen kan negatieve gevolgen van stress op de hersenen tegen gaan;

 • Bewegen zorgt voor aanmaak van stoffen in de hersenen die ons een prettig gevoel geven.

Ondanks al deze voordelen, blijkt de drempel om (weer) in actie te komen hoog. Mensen met een NAH moeten immers hun eigen capaciteiten en grenzen opnieuw leren kennen, wat onzekerheid en angst met zich de meebrengt. Vermoeidheid door te veel nieuwe indrukken en prikkels komt gemakkelijk voor. De sociale context is meestal ook volledig veranderd. Laatst maar niet minst zijn de fysieke gevolgen waardoor je misschien niet zomaar je lievelingssport kan uitvoeren. Trainers zijn niet altijd geschoold om je te helpen, sporten kunnen niet altijd gemakkelijk aan jouw mogelijkheden aangepast worden en de toegankelijkheid van sportclubs, zwembaden,... is niet optimaal.


Maar laat je niet tegenhouden. Ik, als ergotherapeut en functional trainer, wil graag zorgen dat, door toegankelijkheid te verhogen, bepaalde functies te trainen en nodige aanpassingen door te voeren , je toch opnieuw kan gaan sporten.


Heb je zelf een persoonlijk verhaal rond NAH? Laat me dan zeker iets weten. Bronnen:

www.kennisplein.be/sites/hersenletsels/Pages/De week van NAH.aspx

www.uzleuven.be/niet-aangeboren-hersenletsel

www.nahliga.be

www.hersenstichting.nl/zorg/sport-bewegen/sport-bewegen

13 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com