• KaDee

Bewegen in de natuur

Bijgewerkt: 26 sep 2019

Voordelen van buiten bewegen

BOS+ en CM startten onlangs een campagne rond bewegen in de natuur. Deze actie loopt op dit moment. De uitdaging houdt in om 30 dagen lang 30 minuten in het groen te bewegen. Bewegen in het groen heeft immers een positief effect op de mentale gezondheid. Ook ik zie het effect hiervan tijd door te brengen in de natuur. Hieronder de voordelen die je zelf kan ontdekken:

  • Het humeur verbetert

Je zelfvertrouwen stijgt, waardoor je je beter in je vel voelt. Je voelt je productiever, vitaler en socialer. Het decor van de natuur verandert sneller. Het veranderen van de seizoenen is duidelijk op te merken. Dit gevoel kan rust geven. Het vermindert piekergedrag en zorgt voor betere concentratie. Je zal merken dat je beter slaapt en minder last hebt van spanningshoofdpijn.

  • Minder lichamelijke klachten

In de natuur is veel minder fijn stof aanwezig dan in een stad of fitnesscentrum. Bomen zuiveren de lucht en produceren verse zuurstof. Dit geeft de longen de lucht die ze verdienen. Hierdoor zijn mensen met astma of andere luchtwegproblemen zeker gebaat. De ondergrond is zachter waardoor je minder last ervaart van je gewrichten. Het immuunsysteem versterkt door de verschillende weersomstadigheden. Daarnaast krijg je je dagelijks shot aan vitamine D wat goed is voor de sterkte van de botten.

  • Je houdt het sporten langer vol

De natuur biedt een vorm van afleiding. Je kan verschillende wegen opgaan en steeds nieuwe plekken ontdekken. De natuur kan je laten wegdromen en voor dat je het weet ben je een halfuur aan het stappen of lopen. dat zal niet snel gebeuren in het fitnesscentrum.

  • Het stimuleert de ontwikkeling

In het geval van kinderen wordt de motorische ontwikkeling beïnvloed door de hoeveelheid 'buiten spelen'. De mate van overgewicht komt minder voor bij kinderen die in de natuur spelen. Ook zelfdiscipline en hyperactiviteit verbeteren. Stressgerelateerd gedrag komt minder voor en zelfwaardering verhoogt. Creatief speelgedrag wordt gestimuleerd door een groene omgeving.

  • Het is gratis

Voor de natuur betaal je helemaal niets! Daarnaast zijn de openingsuren dik oke: 24 op 24 beschikbaar.

Als je alle deze voordelen toevoegt aan de voordelen van sporten, dan is sporten buitenhuis toch heel wat interessanter! Dit maakt meteen ook duidelijk waarom bootcamps steeds meer aan populariteit winnen.

Bootcamp, wat is dat?

Bootcamp of outdoor fitness is een training waarbij het accent ligt op afvallen, vergroten van kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en behendigheid. Deze trainingen worden buiten in de natuur gehouden. Er wordt gebruik gemaakt van trainingsmateriaal, maar ook van de aanwezige natuurelementen en andere constructies (denk aan banken, relingen, trappen, hellingen, bomen,...). De variaties zijn eindeloos waardoor bootcamp dus niet snel gaat vervelen. Bootcamp kan een-op-een, in kleine groepjes of in een grotere groep.

Met fitness wordt nog te vaak enkel aan het eindresultaat gedacht en niet aan het proces. Bij bootcamps is ook het proces belangrijk: het is leuk, in de natuur, met anderen, je gaat uitdagingen aan... Met wat kundigheid van de trainer kan werkelijk iedereen hieraan deelnemen!

Ik ga nu alvast enkele plekken ontdekken waar ik bootcamp zou kunnen geven!

Eerste optie Prinsenbos in Grimbergen

Tweede optie Neromhof in Wolvertem

Bronnen:

Bootcamp: kans of bedreiging? door Bodylife

Kom je buiten spelen: een advies over onderzoek naar de invloed van natuur op de gezondheid van kinderen door Agnes van den Berg

https://www.cm.be/gezond-leven/beweging/beweegactiviteiten/30-30

https://radio2.be/artikels/dokter-devroey-bewegen-in-de-natuur-geeft-je-meer-rust-dan-in-de-stad

https://www.cm.be/gezond-leven/leefgewoonten/minder-zitten/hoe-minder-zitten-en-meer-bewegen/bewegen-in-de-natuur

61 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com