• KaDee

Bewegen met artrose of rheumatoïde artritis

Bijgewerkt: 28 jun 2019

Artrose of gewrichtsslijtage is de meest voorkomende van alle reumatische ziektebeelden. Pijn en bewegingsbeperkingen zijn karakteristieke symptomen. In het geval van artrose wordt dit veroorzaakt door de verminderde elasticiteit en het verminderd schokdempend vermogen van het kraakbeen, waardoor de druk op het bot vergroot wordt.

In het geval van artritis treedt pijn en stramheid op in de slijmbeurzen en peesscheden ten gevolge van ontstekingsreacties. Dit gaat vaak gepaard met roodheid. In een later stadia kunnen vervormingen in de gewrichten optreden.

In beide gevallen wordt beweging aangeraden. Natuurlijk is het een hele uitdaging om met pijnklachten aan bewegen te beginnen. Je hebt het gevoel dat je je lichaam rust moet gunnen. In beperkte mate is dit ook zo, maar rust roest! Opgelet, echt intensief sporten is niet aangeraden.

Bewegen met artrose of reumatoïde artritis, zeker in het geval van artrose is, is gezond. Dit is wetenschappelijk bewezen. De beweging zorgt er voor dat het gewrichtskraakbeen gevoed blijft. Dit heeft een gunstig effect op de beweeglijkheid, de levenskwaliteit en de pijn. Bovendien wordt verdere ontwikkeling van artrose in de gewrichten tegengehouden.

Bij artritis is dit minder bewezen, maar de symptomen worden niet verergerd door beweging.

Duidelijke voordelen van regelmatig bewegen zijn:

• Je blijft soepel en je krijgt energie

• Je gaat botontkalking tegen

• Je spieren worden sterker

• Je risico op vallen verkleint

• Je conditie verbetert

• Je vetpercentage daalt en je cholesterol vermindert

• Het is een manier om te ontspannen en mensen te ontmoeten

Kies wel sporten waarbij de gewrichten zo weinig mogelijk belast worden. Wandelen, zwemmen, fietsen, fitness, yoga, tai chi,... zijn goede voorbeelden.

Let op:

• Rust meer bij opstoten, blijf wel bewegen.

• Bouw rustig op.

• Let op met te veel, te zware of te intensieve activiteiten. zoek een goed evenwicht tussen beweging en rust.

• Ook opletten voor koude, vocht en tocht, kleed je steeds warm aan.

• Kies voor activiteiten die je zelf het liefste doet.

• Beweeg liever een halfuurtje per dag, dan dag per week gedurende meerdere uren.

• Neem voldoende rustpauzes

• Luister naar je lichaam.

• Vraag eventueel deskundige begeleiding van een arts, kinesitherapeut of trainer.


Als de ziekte reeds in een verder stadium gevorderd is, is het belangrijk om zo lang mogelijk je dagelijkse activiteiten uit te blijven uitvoeren, zoals aankleden, wandelen in de woning, koken, kleine boodschappen... Dit zijn immers ook belangrijke bewegingsmogelijkheden. Als dit moeilijker wordt, vraag dan zeker hulp. Ergotherapeuten kunnen advies geven en hulpmiddelen aanraden om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Alles is beter dan volledig zetel- of bedgebonden worden. Indien je vragen hebt, neem dan gerust contact met mij op.


Ik voeg nog een stukje toe aan mijn blog op basis van een interessant artikel in bodytalk van juni 2019. Het artikel is gewijd aan de vraag 'Is sport slecht of goed voor het kraakbeen?' Gewrichtskraakbeen bestaat slechts voor 5 à 10% uit levende cellen (chondrocyten genaamd). De rest is opgebouwd uit taaie collageenvezels. Daarin zitten stoffen zoals glucosamine, die vaak extra voorgeschreven worden bij artrose. Ze zuigen zich vol met vocht en zorgen voor een soort waterbed die de druk in het gewricht verspreiden. Deze stoffen worden geproduceerd door de chondrocyten. De chondrocyten zijn echter enkel actief als er druk uitgeoefend wordt (dus als je genoeg beweegt). Valt de druk weg (bv bij het ingipsen van een been), dan neemt de aanmaak van die stof sterk af. Hierdoor zit er minder vocht in het kraakbeen, waardoor het wat in elkaar zakt. Dunner kraakbeen is wel gezond, maar wel meer kwetsbaar. Eens het gekwetst is wordt het nooit meer zoals ervoor. Van zodra je gaat bewegen, zwelt het kraakbeen echter terug op. Bij artrose scheiden de cellen in het kraakbeen ontstekingsstoffen af. Die zorgen ervoor dat de productie van glucosamine geremd wordt. Het kraakbeen wordt minder stevig en kan vervormen. Voor personen die hier last van hebben, is beweging nog steeds cruciaal om glucosamine te blijven produceren. Zo blijft het kraakbeen toch vocht opnemen. De druk mag echter niet te hoog zijn omdat het kraakbeen dan beschadigd kan geraken. Van zodra je voelt dat het gewricht warm wordt, doe je het best iets rustiger aan. Het is echter afgeraden om te stoppen met bewegen. Doe beter elke dag iets licht, dan één dag iets zwaars.


Info van www.raliga.be, artrosezorg.nl,

www.bewegenzonderpijn.com (--> op deze site kan je ook oefeningen vinden. Probeer ze zeker eens uit!) en het boek 'fitness als medium' van Yves Devos.

https://docplayer.nl/104989641-Reuma-en-de-ziekte-van-bechterew-as-artrose-versus-artritis-anne-sileghem-reumatoloog-reumaclinic.html (--> op deze link een duidelijke meer wetenschappelijke uitleg indien je graag meer wilt weten).

I Jonkers, A. Govaerts (2019). Kraakbeen geeft steeds meer geheimen prijs. Bodytalk , 22-23.


30 keer bekeken0 reacties

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com