• KaDee

Bewegen met een visuele beperking 

Bijgewerkt: 19 feb 2020

Mensen met een visuele beperking en mensen zonder visuele beperking verschillen op het vlak van nood aan beweging niet. Ook voor hen zorgt beweging ervoor dat ze zich beter voelen in hun vel, sociale contacten kunnen aangaan, hun gedachten afgeleid worden en de gezondheid verbeterd wordt. Deze personen hebben evenveel nood aan bewegen in hun vrije tijd. Veel personen met visuele moeilijkheden kunnen terecht in een gewone sportclub met juiste begeleiding of in de G-sportclub.


De uitdaging voor personen met een visuele beperking


Eerst wil ik even zeggen dat mensen die een visuele handicap ondervinden zeer sterk van elkaar verschillen. Zo kan er een probleem zijn in gezichtsscherpte, gezichtsveld, contrasten herkennen, lichtschuwheid,... De ernst en de plaats van de uitval zijn ook sterk bepalend voor wat de persoon al dan niet ziet.


De eerste uitdaging is dat dagelijkse activiteiten meer energie vragen. Hierdoor vermindert de nood aan bewegen vaak. Dit is een visceuze cirkel aangezien, door het gebrek aan beweging, het uithoudingsvermogen verminderd waardoor de persoon steeds sneller uitgeput geraakt.


De tweede uitdaging is dat alleen en veilig sporten in de meeste gevallen moeilijk is. Door het ontbreken van voldoende visuele prikkels kunnen zij hindernissen niet altijd op tijd inschatten. Voor hen is het ook vaak moeilijk hun eigen houding te corrigeren. Hierdoor is een grotere kans op blessures aanwezig.


Daarnaast zijn er nog uitdagingen zoals bijvoorbeeld de toegankelijkheid van gebouwen, de weg naar de sportschool, het vinden van correcte oefeningen, het deelnemen aan activiteiten met anderen,...


Gevolgen van slechtziendheid op de houding

Mensen die hun omgeving niet goed kunnen waarnemen, gaan meestal hun houding aanpassen aan hun visuele mogelijkheden. Soms door hun hoofd scheef te houden, achteruit te leunen of net heel dichtbij te komen. Hierdoor kunnen spieren verkrampen en kunnen houdingsproblemen optreden ten gevolge van deze onaangename houdingen. Een belangrijke reden waarom net zij gebaad zijn met correcte begeleiding bij het bewegen/sporten.


Sporten die aangepast zijn voor blinden en slechtzienden

Enkele voorbeelden:

 • atletiek: sprinten richting een geluidsbron, kogelstoten, lange afstandslopen (eventueel met buddy),...

 • tandemfietsen

 • roeien met een stuurman

 • torbal of goalball die wel degelijk wat verschillen van elkaar

 • showdown

 • ...


Het is zo dat met de juiste begeleiding elke sport voor hen mogelijk kan zijn. Op volgende site enkele geweldige inspiraties: https://www.eduvip.nl/sporten-met-een-visuele-beperking/


Trainen van personen met een visuele beperking Ik kan onmogelijk zeggen welke sporten wel of niet geschikt zijn aangezien elke persoon met een visuele beperking anders is. Er zijn wel enkele belangrijke zaken waarmee je rekening kan houden om een goede en gebalanceerde training te geven.

 • Aangezien bewegingen vaak minder efficiënt gebeuren door afwezigheid van de visuele prikkels, ligt het energieverbruik hoger. Ze moeten zich immers continu baseren op hun restvisus of andere zintuigen. Voldoende pauzes en geen te lange trainingen zijn aangewezen.

 • Bewegingsangst kan aanwezig zijn. Het is dus belangrijk dat het sportaanbod goed aansluit op de behoeften en dat een goede duidelijke begeleiding aanwezig is.

 • De wijze van trainen wordt aangepast. In trainingssituaties worden vaak visuele voorbeelden aangebracht. Bij deze doelgroep wordt vooral mondeling informatie gedeeld of via het samen uitvoeren van de bewegingen en het corrigeren van de houdingen.

 • De sportomgeving moet veilig aanvoelen. Er moet voldoende plaats zijn om te bewegen zonder hindernissen.

 • Het licht wordt aangepast aan de behoeften van de persoon. Dit is ook weer afhankelijk van persoon tot persoon. Zo kan de ene persoon gebaad zijn bij extra verlichting, blauw of gelig licht en de andere net bij minder verlichting, indirect licht.


Bronnen:

oogfonds.nl

runningblind.nl

www.parantee-psylos.be

www.s-sportrecreas.be

Foto van gsportvlaanderen.be

20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com