• KaDee

Bewegen met osteoporose

Osteoporose wilt zeggen dat botten hun stevigheid verliezen omdat de botmassa daalt. In je groeiperiode (als kind dus) zal de botmassa aangemaakt worden. De botten worden sterker door te bewegen (tegen de zwaartekracht, lopen, schokken,...). Hoe sterker de botten op jonge leeftijd, hoe minder kans je hebt op osteoporose op latere leeftijd. Opgelet! Als je als kind net te veel en te zwaar gesport hebt, loop je ook risico. Vanaf de leeftijd van 35 jaar zullen botten aan stevigheid verliezen.

In onze Westerse samenleving komt osteoporose vaak voor, aangezien we een vrij zittende levensstijl ontwikkeld hebben.

Als je al last hebt van broze botten (gemakkelijk breuken, ineengezakte houding,...) dan kan je de verdere afbraak tegen gaan door je levensgewoonten te wijzigen. Voorkom volgende zaken, want deze bevorderen botafbraak:

  • een passieve levensstijl

  • anorexia nervoas

  • slechte vitamine D productie van het eigen lichaam

  • roken of gebruik van alcohol

  • drinken van koffie, thee of andere koolzuurhoudende dranken

  • een onevenwichtige voeding (met onvoldoende calcium en vitamine D)

  • gebruik van bepaalde geneesmiddele

Wat kan je dan wel doen? Sporten/ bewegen (in de juiste dosering) heeft een positief effect. Het gunstig effect is te zien op vlak van houding, coördinatie, spiersterkte en uithoudingsvermogen. Het verlies van botmassa kan vertraagd worden door lichaamsbeweging. De kans op osteoporose wordt kleiner aangezien beweging de aanmaak van nieuw botweefsel en de afbraak van oud botweefsel stimuleert.

Botmassa kan afnemen door (langdurige) bedrust. Door de belasting te verhogen, ontstaat weer botvorming in plaats van botafbraak.

Osteoporose kan wel worden afgeremd maar niet worden genezen.

Sporten en bewegingsvormen waarbij je je eigen lichaamsgewicht moet dragen, zijn het meest geschikt. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen en tuinieren. Ook huppelen, balspelen en traplopen zijn geschikte activiteiten. Ze geven namelijk een redelijk hoge belasting op de botten, waardoor de botmassa dus toeneemt.

Belangrijk voor de botsterkte zijn het aantal herhalingen van de beweging en de kracht die je moet leveren. De herhalingen en de kracht zijn van groter belang voor de botsterkte dan de intensiteit van de activiteit. Door het sporten verbeteren je conditie en spierkracht, maar ook je lenigheid en behendigheid.

Sporten waarbij de kans op vallen en daardoor op botbreuken groot is, kun je beter vermijden. Ook sporten waarbij je moet springen zijn af te raden. Zwemmen is geen sport die de botten voldoende belast. Deze sport zorgt dus niet voor toename van de botdichtheid in de wervelkolom, heupen en benen. Zwemmen heeft wel een positieve invloed op de botten van pols en armen. Mensen met pijn door osteoporose vinden zwemmen vaak plezierig. Het heeft ook andere voordelen, zoals verbetering van uithoudingsvermogen en lenigheid. Zwemmen heeft dus zeker geen nadelige gevolgen.

Een goede warming-up en coolingdown zijn bij iedere activiteit essentieel. Het voorkomt plotselinge spier- en andere sportblessures.

Blijven bewegen zorgt voor een actievere levenstijl, hierdoor kan je langer zelfstandig deelnemen aan activiteiten. Dit heeft gunstige effect op lichamelijk, sociaal en mentaal vlak. Zorg voor jezelf!

Heb je osteoporose en wil je graag meer bewegen, maar weet je niet hoe te beginnen? Neem dan zeker contact op met je arts, kine of ergo. We kunnen je adviseren over welke soort beweging voor jou ideaal zou zijn. Kies iets dat je zelf graag doet en pas dit aan aan jouw behoeften en mogelijkheden.

Heb je andere vragen? Neem zeker contact met me op.

Bronnen:

boek fitness als medicijn

https://www.sportamagazine.be/artikels/train-je-botten-sportarts-peter-claeys-waarschuwt-voor-toename-osteoporose

https://osteoporosevereniging.nl/behandeling/bewegen/

https://encyclopedie.medicinfo.nl/osteoporose-en-sporten

2de afbeelding van 123RF

Nog een interessante site over wat osteoporose is: https://www.optimalegezondheid.com/botontkalking-osteoporose/

26 keer bekeken0 reacties

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com