• KaDee

Blijven bewegen in je dagelijks leven

Soms is het dagelijks bewegen, zoals jezelf aankleden of het huishouden doen, al een uitdaging op zich. Er kunnen verschillende oorzaken zijn: bijvoorbeeld door ouderdom, spierziekten, amputaties, depressieve gevoelens, artrose, een hersenletsel, rolstoelgebruik,...

De ergotherapeut zorgt ervoor dat elke persoon kan doet wat die graag doet. In sommige gevallen is dan extra sporten of bewegen niet aan de orde, maar wordt er gewerkt aan het uitvoeren van dagelijkse handelingen om zo de zelfstandigheid en zelfwaarde zo hoog mogelijk te houden. Het zelf kunnen doen is immers belangrijk voor je psychisch en fysiek welzijn.

Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk zelf kan doen, kan functioneel trainen, compensaties, hulpmiddelen en/of aanpassingen voorgesteld worden. We zoeken samen uit wat voor jou het beste werkt.

Functioneel trainen wil zeggen dat je oefeningen doet die dagelijks gebruikt worden. Het is belangrijk deze bewegingen te oefenen naargelang je mogelijkheden. Met de ergotherapeut wordt op voorhand besproken wat je graag opnieuw wenst op te nemen: aankleden, koken, boodschappen doen, trappen lopen, jezelf wassen, schrijven, eten, gaan wandelen met de hond,... elke activiteit kan besproken worden. Deze activiteit wordt opgesplitst in bewegingen zodat elke beweging geoefend kan worden. Mobiliteit, stabiliteit, fijne motoriek, grove motoriek, evenwicht, kracht, coördinatie,... kunnen allemaal doelen zijn van deze oefeningen.

Soms is het nodig om een activiteit op een andere manier uit te voeren dan voordien (compensaties), maar dat is iets dat samen met de ergotherapeut uitgezocht wordt.

In andere gevallen kunnen hulpmiddelen of woningaanpassingen ervoor zorgen dat je een activiteit toch zelfstandig kunt uitvoeren. Er bestaan heel veel hulpmiddelen, maar laat je steeds correct informeren alvorens iets aan te kopen of een aanpassing laat uitvoeren. Soms kan overleg met een ervaren ergotherapeut een geweldige hulp zijn. Al zeg ik het zelf :-)

Haal steeds je volledige potentieel in jezelf naar boven alvorens de activiteit uit handen te geven. Sta in voor je eigen geluk en zelfwaarde.

Afbeeldingen van medigros.nl en gezondleven.be

35 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com