• KaDee

Chronische pijn  en bewegen, hoe begin je eraan?

Chronische pijn, wat is dat?

Een gekend voorbeeld is fybromyalgie. Fybromyalgie veroorzaakt pijn in bindweefsel en spieren, maar zonder een zichtbare oorzaak. Het is belangrijk om de invloed van het psyche na te gaan om zo een psychosomatische aandoening uit te sluiten. Ook is het belangrijk de zenuwen volledig te laten onderzoeken, omdat pijn door de zenuwen als signaal doorgestuurd wordt. Er kan een verstoring zijn in dit signaal. Een typerend symptoom zijn pijnpunten die brandend, stekend en zeurend zijn. Vermoeidheid, stijfheid, slaapproblemen, temperatuurgevoeligheid, concentratiestoornissen, hoofdpijn en darmklachten kunnen voorkomen.

Is bewegen aan te raden?

Regelmatig bewegen is een goede manier om je energie op peil te houden. Belangrijk is te zoeken naar het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Bewegen verbetert het uithoudingsvermogen, de stemming, het gevoel van eigenwaarde, de slaapkwaliteit, de pijn,... Het heeft een belangrijk effect op het immuunsysteem.


Vooral cardiotraining, stretching en spierversterkende oefeningen zijn aangewezen. Intenstieve trainingen leiden tot meer symptomen en moeten best vermeden worden.

Wandelen is een zeer geschikte bewegingsvorm. Bouw geleidelijk het aantal stappen per dag op. In de eerste week is een 500 stappen per dag voldoende, dit is ongeveer 5minuten. Elke week vermeerder je dit met 5minuten. Na een tweetal maanden kan je dagelijkse handelingen integreren. Bv de trap nemen in plaats van de lift, boodschappen te voet,... Verhoog het tempo niet te snel. Aquafitness in warm water, yoga, pilates, tai chi,... bieden spierversterking alsook ademhalingsoefeningen. Dit maakt deze sporten uitermate geschikt om te beoefenen als je chronische pijn hebt. Dagelijks stretchen is een goede manier om de spierspaning te verminderen. Denk ook aan relaxatie om de spierspanning te laten dalen.


Ken je limieten! En laat je bijstaan. Soms is het beter om individueel te trainen. In groep zal je immers gemakkelijker over je eigen limiet durven gaan. Natuurlijk kan het net een motivatie zijn om samen te trainen, maar zoek een goed evenwicht.

Persoonlijk verhaal

Een goede vriendin van mij ervaart al vier jaar de gevolgen van fybromyalgie. Ik wil haar dan ook graag aan het woord laten:

"Vier jaar geleden ben ik mentaal en fysiek gecrasht. Ik kon bijna niets meer en bracht mijn dagen door in de zetel. Door fybromyalgie ervaarde ik een enorm verlies van mijn spierkracht- en mobiliteit. Ook mijn nek en rug zaten zo vast dat een kinesitherapeut deze niet kon loskrijgen. Dit weerhield me ervan om te bewegen en al helemaal van te gaan sporten. Na het volgen van een training heb ik geleerd hoe ik met stress moet omgaan. Fybromyalgie is een soort fantoompijn. De hersenen reageren op een stressimpuls die er helemaal niet is, wat zich dan uit in pijn. Als je je heel de tijd focust op deze pijn, wordt deze erger. Door deze pijn te ervaren is er de valkuil dat je helemaal niet meer durft te bewegen en dat vervolgens jouw lichamelijke conditie nog verder achteruitgaat. Telkens wanneer ik een pijnklacht ervaar, schenk ik er even aandacht aan om te erkennen dat deze er is, en laat ik mijn aandacht hierop weer los. Op deze manier vermindert de pijn en kan ik mijn activiteiten gewoon weer verderzetten. Ook merk ik dat mijn nek- en rugspieren losser komen wanneer ik beweeg. Ik ga één keer per week wandelen. Dit doe ik vooral als ik het gevoel heb veel stilgezeten te hebben of wanneer ik me even niet goed voel. Als ik terugkom voel ik me fit, blij en ontspannen. Ik zou graag meer gaan wandelen en andere sporten uitvoeren zoals BBB of zumba. Langzaam aan voel ik me beter en sterker en merk ik dat ik opnieuw activiteiten kan uitvoeren die voor mij even onmogelijk zijn geweest."

Chronische vemroeidheid en pijnklachten komen steeds meer voor in de samenleving. De precieze oorzaak is onbekend. Belangrijk is om via je manier van leven meer grip te krijgen op de symptomen. Op reumanet.be vind je een heel interessante folder waar je veel tips in kan terugvinden. Zeker een aanrader.

Bronnen:

www.fibromyalgie.be

Folder op deze link:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.reumanet.be/sites/default/files/A5_Fibromyalgie_september2016.pdf&ved=2ahUKEwj3gJSOmbnkAhXKKFAKHT77BV0QFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw1HgKHnFcax0JSBWyfvvCUH

Afbeelding van zusterjansen.nl

17 keer bekeken0 reacties

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com