• KaDee

De houding. Wat met een holle rug?


De houding is bij elke persoon anders omwille van de lichaamssamenstelling. Grootte, lengte, breedte, botlengte, spierdikte, spiersterkte,... zijn bij iedereen verschillend.


Verkeerde houding

Een houding kan soms verkeerd zijn, wat wil zeggen dat er pijn als gevolg van de houding kan optreden. Lage rugpijn, nek- en schouderpijn, rotator cuff syndroom, verlies van lumbale mobiliteit of thoracolumbale pijn kunnen gevolgen zijn.


Hierbij is voorkomen beter dan genezen en wordt de houding best verbeterd alvorens dat er klachten optreden.


De oorzaak van een verkeerde houding kan anatomisch bepaald zijn, bijvoorbeeld door botten, gewrichten of ligamenten. Echter is het in veel gevallen een gevolg van een onevenwicht in de sterkte van spieren ten gevolge van onze levensstijl. Het positieve is dat hier dan ook iets aan gedaan kan worden.


Let op! Bij veel rugproblemen of andere pijn is het belangrijk eerst je arts te contacteren, zodat je zeker andere oorzaken kan uitsluiten!


De holle rug

Veel mensen hebben een holle rug zonder het te beseffen. Lage rugpijn is hierdoor veel voorkomend. Het is doorgaans een gevolg van een meer zittende levensstijl. Gewoon naar school gaan, administratief werk, zitten in de zetel,... werken dit in de hand.


Door veel te zitten worden de spieren aan de voorkant van de heupen korter. Deze zijn immers door deze houding samengetrokken. De spieren aan de achterkant (de billen) en de spieren aan de buik zijn hierdoor uitgerokken en verzwakt. Hierdoor gaat de heup wat naar voor kantelen. Op deze afbeelding een duidelijk overzicht:


De psoas en erector spinae zijn kort. De tensor fascia latae zijn ook verkort, evenals piriformis, quadratus lumborum, hamstrings en latissimus dorsi. De buikspieren en de gluteus maximus zijn zwak.


Mogelijke oefeningen

Als je vaak rugpijnen ondervindt, zijn rugversterkende oefeningen een goed idee. Het is wel belangrijk ook de andere spiergroepen te trainen. Dit wordt vaak vergeten waardoor het probleem niet opgelost geraakt.


Bij een holle rug doe je volgende oefeningen:

  • Stretching van de onderrug

  • Stretching van de voorzijde van de heupen

  • Krachtoefeningen van de bilspieren

  • Krachtoefeningen van de buikspieren


Wil je graag enkele oefeningen als voorbeeld? Klik dan op volgende link en doe de workout samen met mij: https://www.youtube.com/watch?v=UhCNMPLE05g

Interessante bronnen:

https://blog.osteopathie.eu/nl/lower-cross-syndrome-2/

411 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com