De houding. Wat met een holle rug?
De houding is bij elke persoon anders omwille van de lichaamssamenstelling. Grootte, lengte, breedte, botlengte, spierdikte, spiersterkte,... zijn bij iedereen verschillend.
Verkeerde houding
Een houding kan soms verkeerd zijn, wat wil zeggen dat er pijn als gevolg van de houding kan optreden. Lage rugpijn, nek- en schouderpijn, rotator cuff syndroom, verlies van lumbale mobiliteit of thoracolumbale pijn kunnen gevolgen zijn.
Hierbij is voorkomen beter dan genezen en wordt de houding best verbeterd alvorens dat er klachten optreden.
De oorzaak van een verkeerde houding kan anatomisch bepaald zijn, bijvoorbeeld door botten, gewrichten of ligamenten. Echter is het in veel gevallen een gevolg van een onevenwicht in de sterkte van spieren ten gevolge van onze levensstijl. Het positieve is dat hier dan ook iets aan gedaan kan worden.
Let op! Bij veel rugproblemen of andere pijn is het belangrijk eerst je arts te contacteren, zodat je zeker andere oorzaken kan uitsluiten!
De holle rug
Veel mensen hebben een holle rug zonder het te beseffen. Lage rugpijn is hierdoor veel voorkomend. Het is doorgaans een gevolg van een meer zittende levensstijl. Gewoon naar school gaan, administratief werk, zitten in de zetel,... werken dit in de hand.
Door veel te zitten worden de spieren aan de voorkant van de heupen korter. Deze zijn immers door deze houding samengetrokken. De spieren aan de achterkant (de billen) en de spieren aan de buik zijn hierdoor uitgerokken en verzwakt. Hierdoor gaat de heup wat naar voor kantelen. Op deze afbeelding een duidelijk overzicht:

De psoas en erector spinae zijn kort. De tensor fascia latae zijn ook verkort, evenals piriformis, quadratus lumborum, hamstrings en latissimus dorsi. De buikspieren en de gluteus maximus zijn zwak.
Mogelijke oefeningen
Als je vaak rugpijnen ondervindt, zijn rugversterkende oefeningen een goed idee. Het is wel belangrijk ook de andere spiergroepen te trainen. Dit wordt vaak vergeten waardoor het probleem niet opgelost geraakt.
Bij een holle rug doe je volgende oefeningen:
Stretching van de onderrug
Stretching van de voorzijde van de heupen
Krachtoefeningen van de bilspieren
Krachtoefeningen van de buikspieren
Wil je graag enkele oefeningen als voorbeeld? Klik dan op volgende link en doe de workout samen met mij: https://www.youtube.com/watch?v=UhCNMPLE05g
Interessante bronnen:
https://blog.osteopathie.eu/nl/lower-cross-syndrome-2/