• KaDee

De invloed van bewegen op het gemoed

We kregen de opdracht (tijdens de les functional training) om wat onderzoek te doorspitten over een onderwerp naar keuze. Ik koos om te werken rond de invloed van bewegen op depressieve gevoelens. Het leek me interessant om naast al die fysieke voordelen ook eens de psychische voordelen onder de loep te nemen. Hieronder een korte samenvatting:


Enkele voor de hand liggende gevolgen van beweging zijn:

  • een fitter gevoel, waardoor je meer energie ervaart

  • beter slapen nadien

  • relaxatie als spieren zich na inspanning opnieuw ontspannen

  • tijd voor jezelf en even ontsnappen aan gepieker

  • het opdoen van sociale contacten


Andere gevolgen zijn meer neurologisch te verklaren:

  • het bloed stroomt sneller door het lichaam, waardoor zuurstof en nutriënten de hersenen en organen gemakkelijker bereiken

  • bewegen verhoogt de neuroplasticiteit d.w.z. dat je hersenen gemakkelijker nieuwe zenuwen aanmaken en nieuwe banen aanlegt in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker kan omgaan met veranderingen in de omgeving en vlotter nieuwe dingen aanleert.

  • bewegen verhoogt de productie van beta endorfine. Deze zorgt ervoor dat stress verminderd en je een gevoel van welbevinden en geluk ervaart. Daarnaast zijn deze pijnonderdrukkend.

  • bewegen verhoogt de aanmaak van cortisol. In eerste instantie denk je 'oei een stresshormoon, dat kan niet positief zijn!'. Cortisol zorgt er echter voor dat je lichaam zich voorbereidt op een stressvolle periode. Je kan beter presteren, kan je gemakkelijker concentreren en kan langer doorgaan. Na het sporten zal de cortisolaanmaak ook weer verminderen.


Sport is zowel een preventiemiddel als een behandelingsvorm. Enkel medicatie als behandeling zorgt er immers niet voor dat de oorzaken verdwijnen, enkel de symptomen worden onderdrukt. Het is dan ook vaak moeilijk om deze medicatie af te bouwen. Bewegen biedt een aanpassing in de levensstijl waardoor ook de oorzaken aangepakt kunnen worden. Natuurlijk is het niet evident om zo een verandering door te voeren. Zeker als je al moeilijkheden, zoals stress, tijdtekort,...ervaart. Zoals je hierboven kan lezen, is het echter wel de moeite waard.


Afbeelding uit Knack


De synthese zelf zal ik hier niet posten, maar enkele bronnen kan je zeker zelf nagaan. Hieronder enkele titels van geraadpleegde artikels:

-Effect of exercise training on older patients with major depression.

-Improving physical quality of life with physical activity in the adjunctive treatment of major depressive disorder.

-Benefits from aerobics exercises in patients with major depression: a pilot study.

-WHO: 'Depressie is grootse oorzaak van invaliditeit in de wereld'. uit Knack

-Zelfmoord: mindfulness en veel bewegen helpen ook bij zware depressies uit Knack

-Aerobic excercise as a tool to improve hippocampal plasticity and function in humans: Practical implications for mental health treatment.

-Physical Activity and incident depression: A meta-analysis of prospective cohort studies.

-Psyche & Brein: Sporten is gezond én beschermt je tegen depressie.


Ook zeer interessant: https://www.sportzorg.nl/_asset/_public/Files/Sportblessures/Depressie2.pdf33 keer bekeken2 reacties

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com