• KaDee

De invloed van sporten op parkinson

De ziekte van Parkinson is één van de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoeningen. Bij 2/3de van de patiënten begint de ziekte tussen de 50 en 65 jaar, maar bij 5-10% treden er al symptomen op voor de 40ste verjaardag.

Bij personen met de ziekte van Parkinson heeft men gemerkt dat de neuronen (zenuwcellen) van de 'substantia nigra' of de 'zwarte celkernen' gelegen in de hersenen massaal afsterven. De neuronen van deze kern staan in voor de aanmaak van Dopamine. Dopamine is een neurotransmittor (chemisch stof) die vooral een rol speelt in het overbrengen/vertalen van wat onze hersenen 'willen', naar de zenuwbanen, die op hun beurt de boodschap doorgeven aan onze spieren. Tekort aan dopamine veroorzaakt daardoor progressief verlies aan coördinatie en planning van onze bewegingen, en verder heeft dopamine ook een invloed op emoties en ons welbevinden.

Waarom bewegen belangrijk is...

Pre-klinisch onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging beschermende effecten heeft op onze hersencellen. Het stimuleert de hersencellen, verhoogt de aanmaak van mitochondriën en stimuleert de activiteit van de mitochondriën, de ‘energiebronnen’ van de cellen. Het helpt ook om de dopamine die de hersenen al bevat, efficiënter te gebruiken. Klinische studies suggereren ook dat de ziektesymptomen trager verlopen bij mensen die sporten.

Bewegen is net zo belangrijk als de medicatie die voor Parkinson gebruikt wordt. Sommige mensen kunnen hun medicatie verlagen omdat ze de symptomen van de ziekte beter onder controle kunnen houden door oefeningen te doen, maar anderen hebben juist meer medicatie nodig om te kunnen sporten. Marathonlopers hebben mogelijk meer medicijnen nodig hebben om de lange afstanden af ​​te kunnen leggen.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat patiënten die multidisciplinaire bewegingstherapie volgen het beter doen dan andere patiënten. Vooral cardiovasculaire training blijkt een positief effect te hebben.

Met de juiste begeleiding is het voor iedereen haalbaar.

Welke sporten zijn nuttig?

Bepaalde oefeningen kunnen nuttig zijn voor specifieke motorische symptomen van Parkinson: Tai Chi en yoga zijn goed voor de balans. Dansen en boksen zijn goed om de coördinatie en wendbaarheid te verbeteren. Zittende oefeningen (bewegen met uw armen) voor wanneer u kampt met evenwichtsproblemen. Er zijn speciale oefeningen om beter om te leren gaan met freezing (plotselinge, tijdelijke onmogelijkheid om te bewegen) en leren om vallen te voorkomen.

Voor dystonie (spierkrampen die vaak de kuiten, voeten of tenen aantasten) zijn ‘lage impactoefeningen’ zoals wateraerobics zeer geschikt. Het rekken en strekken van overactieve spieren en het versterken van de tegenovergesteld liggende spieren kan ook helpen. Let op, te intensief trainen verhoogt de vermoeidheid.

Als je reeds symptomen ervaart, is het soms moeilijk om in een gewonen sportvereniging in je buurt te gaan sporten. Trainers hebben immers niet altijd de medische kennis om je goed te ondersteunen. Een kiné of ergo in je buurt kan zeker verder helpen.

Op deze site vind je een revent nieuwsbericht over boksen voor mensen met Parkinson: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10158703475679622&id=270994524621

Andere bronnen:

www.parkinsonfonds.nl

www.parkinsonliga.be

www.maguza.be

Nog een interessant artikel: https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/parkinson-kan-je-wel-degelijk-afremmen/article-normal-1417607.html

14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com