• KaDee

Dyspraxie: niet zomaar een onhandige persoon!

Wat is dyspraxie?

De afkorting DCD staat voor Developmental Coordination Disorder ook wel dyspraxie genoemd of het “clumsy child syndrome”. Dyspraxie draait om het woord ‘praxis’ wat handeling of uitvoering betekent. Bij personen met dyspraxie wordt een motorische handeling moeizaam geleerd en het geleerde wordt geen automatisme. Dit houdt in dat planning, coördinatie en uitvoering van verschillende motorische handelingen moeizaam blijven verlopen. Er treden problemen op met het bedenken, plannen en uitvoeren van bewegingen/handelingen.

Er is veel wetenschappelijke informatie te vinden over dypraxie bij kinderen en maar weinig bij volwassenen. Dypraxie wordt vaak in de kindertijd duidelijk. Op dat moment worden veel nieuwe vaardigheden en automatismen aangeleerd, die voor het kind vaak moeizaam verlopen. Bij mensen met dypraxie valt in eerste instantie hun onhandigheid, vergeetachtigheid of aandachtsproblemen op. Wil je meer weten over mogelijke symptomen? Onderaan deze pagina vind je interessante webites.

Er wordt gezegd dat kinderen over de problemen heen groeien, maar recent onderzoek toont aan dat dit niet zo is. Veel patiëntjes gaan vooruit naarmate ze ouder worden, ze leren strategieën om er mee om te gaan, soms leren ze vermijdingstechnieken of specifieke vaardigheden. Toch treden er vaak moeilijkheden op vanaf de adolenscentieleeftijd. Als kind is het immers normaal om bepaalde taken nog niet te kunnen. Het wordt pas echt duidelijk van zodra mensen geacht worden zelf alles te kunnen.

Mensen met dyspraxie zijn perfect in staat om deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Sommige taken blijven echter moeilijker voor hen waardoor ze veel meer inspanning moeten doen, zoals bijvoorbeeld autorijden, huishoudelijke taken, werk, kinderen opvoeden,...

Deze volwassenen worden vaak beschuldigd van het niet te willen proberen, maar in feite proberen ze het vaak heel hard. Ze zijn heel intelligent, en kunnen volledig begrijpen dat ondanks hun inspanningen, hun werk niet te vergelijken is met dat van anderen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Er is geen remedie voor dyspraxie, maar er zijn vele strategieën die kunnen helpen.

Ergotherapeuten zullen kijken naar de motorische en perceptuele vaardigheden, samen met de activiteiten van het dagelijks leven zoals huishoudelijke taken en organisatorische vaardigheden, en helpen bij het ontwikkelen van strategieën ter verbetering van deze.

Logopedisten kunnen helpen met spraak of taal problemen en soms ook met communicatieve en sociale vaardigheden.

Het belang van bewegen op maat...

Het verbeteren van je spierkracht en coördinatie is zeer belangrijk. Je kan dit doen door computerspelletjes, bowling, zwemmen, rotsklimmen, wandelen, fitness, aqua-aerobics.

Het is niet altijd gemakkelijk om zomaar te gaan sporten in clubverband. De trainers zijn vaak te weinig kundig in wat dyspraxie is en welke aanpassingen de sport aangenaam kunnen maken voor hen. Frustraties treden gemakkelijk op omdat je niet altijd de groep kan volgen. Faalervaringen komen vaak voor, als kind op school of in sportclubs, waardoor het zelfbeeld laag is.

Individuele sporten kunnen perfect of groepssporten met de juiste begeleiding. Een kiné of ergo in je buurt kan je daar zeker mee verder helpen. Het is aan te raden een sportactiviteit uit te voeren die je graag doet en die aangepast is aan je noden en behoeften. Het is belangrijk succes te ervaren, want faalervaringen zijn al te vaak voorgekomen.

Het is mijn grootste hoop dat kinderen, adolescenten en volwassenen met een specifiek probleem toch een sport kunnen uitvoeren die hen gelukkig maakt. Dat zij de juiste begeleiding kunnen krijgen en kunnen ervaren welke mogelijkheden zij allemaal hebben ipv steeds hun tekortkomingen te zien! Ik doe mijn best om dit ooit mogelijk te maken.

Heb je vragen of een interessante opmerking? Laat me zeker iets weten.

Bronnen:

https://www.scriptiebank.be/scriptie/2015/coordinatie-ontwikkelingsstoornis-en-lichamelijke-opvoeding-een-uitdaging

https://www.triangel-vzw.be/diagnose/dcddyspraxie/

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/101898-wat-is-dyspraxie-symptomen-en-behandeling.html#dyspraxie-in-verschillende-vormen

https://www.vaph.be/professionelen/mdt/mdv/modules/dyspraxie

https://dyspraxievolwassenen.wordpress.com/jouw-verhaal/

Foto: Boek van Hilde Van Waelvelde en Barbara de Mey 'Developmental coördination disorder'

54 keer bekeken0 reacties

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com