• KaDee

Eerste fase als je begint met functional trainen: de voorbereidingsfase

Vooraleer je werkelijk op kracht of cardio kan gaan trainen, moet je ervoor zorgen dat je basishoudingen en bewegingen correct zijn. Een kleine vergelijking om dit duidelijk te maken:

De fundamenten van je 'huis' moeten correct gebouwd zijn alvorens je de 'muren' kan zetten.

Als je meteen zou werken op kracht of cardio kan je blessures in de hand werken. Denk bijvoorbeeld aan lopen met een knie die gemakkelijk wegknikt. Je kan hierdoor je passen niet correct nemen en je knie nog meer beschadigen. Je kan geen correcte houding aannemen waardoor ook andere gewrichten en spieren overbelast kunnen worden.

Als het werkelijke trainen begint, zal gestart worden met het mobiliseren. Geraken de gewrichten die moeten bewegen ver genoeg om die beweging uit te voeren? Zo niet, dan ligt de nadruk op het vergroten van het bewegingsbereik (amplitudo's) en het versoepelen van de beweging. Mobiliteitsoefeningen bestaan niet enkel uit stretching, maar strechting kan zeker een onderdeel hiervan zijn. Tijdens mobiliteitstraining wordt naast flexibiliteit wordt ook geoefend op het bewegingsbereik en de neuromusculaire coördinatie (met dit laatste bedoel ik het trainen van de hersenen, zenuwen,... om een beweging uit te voeren). Dit laatste kan een uitdaging zijn bij mensen die een beweging al heel lang verkeerd uitvoeren. Het verkeerde bewegingspatroon zit immers al volledig ingebakken. Als je graag meer wil weten over mobiliteitstraining of enkele mogelijke oefeningen wil nagaan, is dit een interessante site: www.prehabexercises.com/mobility/

Daarna zal gewerkt worden aan het vergroten van de stabiliteit in de gewrichten die steun bieden tijdens de beweging. De steungevende gewrichten worden getraind om een bepaalde beweging vast te houden.

Praktisch voorbeeld: Een loper heeft nood aan mobiliteit in de heupen, enkels, romp en schouders en stabiliteit in de core, knieën, ellebogen en onderrug. De verschillende gewrichten zullen dus op een andere manier getraind worden afhankelijk van sport/beweging die gewenst is.

In het begin van je sportproces is het belangrijker om een oefening 'juist' uit te voeren dan 'krachtig' uit te voeren. Als je de juiste houding hebt, zal je nadien de oefening gemakkelijker en krachtiger kunnen uitvoeren.


Afbeelding van wordfit

Deze fase noemen we de preparatiefase (voorbereidingsfase). Naast mobiliteit en stabiliteit, werk je in deze fase ook aan de algemene conditie, de lichaamshouding en het evenwicht.

Hieronder enkele voorbeelden van mobiliteit/stabiliteitsoefeningen:

The shin box. Hierop bestaan verschillende varianten om de oefening gemakkelijker/moeilijker te maken. Vooral mobilisatie van de heup en de lage rug.

The lizard. Een goede oefeningen om de heup, de thorax en de schouders te mobiliseren

27 keer bekeken0 reacties

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com