• KaDee

Ergotherapie na covid-19

Net zoals sommige personen weinig klachten ondervinden van een besmetting en andere juist heel ziek zijn, zijn ook de klachten nadien zeer uiteenlopend. Zelf als je niet in het ziekenhuis gelegen hebt, kunnen klachten blijven aanhouden.


Als ergotherapeut gaan we samen met jou op zoek naar manieren om je zelfstandigheid opnieuw te vergroten. Dit zowel op vlak van zelfzorgtaken, huishoudelijke taken, vrijetijdsbesteding als werk. De klachten die na een covid-19 besmetting doorgaans moeilijkheden geven, zijn:

  • Gevoel van kortademigheid

  • Vermoeidheidsklachten

  • Kracht- en conditieverlies

  • Angstgevoelens

Elke persoon is anders. Klachten, maar ook behoeften, wensen en doelen verschillen per persoon. Elke ergotherapeutische begeleiding zal dan ook helemaal anders zijn. Hieronder enkele voorbeelden waar ergotherapeuten je bij kunnen ondersteunen:


Pauzemomenten tijdig inlassen: Het is beter een pauze in te lassen voordat je vermoeid bent. Ga dus niet steeds tot het uiterste alvorens pauze te nemen. Het duurt dan immers veel langer voordat je weer hersteld bent en het kan dan ook gebeuren dat je de activiteit moet stopzetten. Naarmate je conditie en ademhaling verbetert, merk je vanzelf dat de pauzemomenten afgebouwd kunnen worden.


Het uitzoeken van prioriteiten: Samen gaan we op zoek naar welke acticiteiten voor jou belangrijker zijn dan andere. We zoeken uit welke activiteiten meer energie kosten. Daarnaast gaan we na op welk moment van de dag jij je het beste voelt. Op die manier kunnen we een dag/week planning opstellen die volledig aan je noden voldoet met de activiteiten die jij het belangrijkste vindt.


Belasting en belastbaarheid afwegen: Te snel en te veel actviteiten willen opnemen is niet goed, maar ook het omgekeerde is waar. Durf je weinig activiteiten uit te voeren omwille van kortademigheid dan kan je in een vicieuze cirkel terecht komen. Door geen activiteiten uit te voeren gaan je kracht en conditie verder achteruit waardoor vermoeidheid sneller kan optreden. Hulpmiddelen en aanpassingen in activiteiten kunnen hierbij een grote meerwaarde bieden. Als ergotherapeut werken we samen om je angst te overwinnen.


Het opnieuw opbouwen van conditie en kracht: Door activiteiten in het dagelijks leven met de juiste intensiteit en hoeveelheid uit te voeren, ga je functioneel trainen. Je kan er ook voor kiezen om specifieke krachtoefeningen uit te voeren. De ergotherapeut of kinesitherapeut kan inschatten wanneer je iets intensiever mag gaan bewegen. Daarnaast geven ze tips om tijdens de activiteit je energie goed te doseren. Een voorbeeld hiervan is volgende methode:


Stel voor jezelf een schaal voor van 0 (geen probleem) tot 5 (zware inspanning en kortademigheid). Tijdens het oefenen mag je je maximum een cijfer 3 toekennen (lichte versnelling ademhaling). Als je voelt dat je over deze 3 gaat, stopt de oefening. Wacht dan 2 minuten. Voel je je na die 2 minuten opnieuw een 2, kan je terug verder trainen. Voel je nog steeds dat je ademhaling wat versneld is, stopt de oefening of neem je langer pauze.


Neem vooral de tijd om te herstellen van de infectie. Zo een herstel kan zeker 6 weken duren. Luister goed naar wat je lichaam aangeeft en wees geduldig. Hoe zieker je bent geweest, hoe langer het herstel kan duren. Als de infectie verdwenen is, kan je in principe meteen gaan werken aan je revalidatie. Als je na een 3 tal maanden nog last hebt, neem je best contact op met je arts.


Heb je hierover nog vragen, stuur me dan zeker een bericht.


Informatie vanuit de werkgroep 'Ergotherapie & COVID-19'

35 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com