• KaDee

Het verhaal achter Pilates

Joseph Pilates is geboren in Duitsland in 1883 (in Mönchengladbach). Zijn vader was een fanatiek sporter en zijn moeder een natuurgeneeskundige. Als kind had Joseph een zwak gestel. Hij leed aan astma, rachitis en reumatische koorts. Zijn geest echter was sterk. Hij wijdde zijn leven aan de verbetering van zijn gezondheid en wou de effecten elimineren. Reeds in zijn tienerjaren begon hij verschillende bewegingsmethodes te onderzoeken. Hij was een krachtige, sportieve tiener en had een sterk en fit lichaam.

Joseph geloofde dat het begin van een slechte gezondheid kwam uit een slechte manier van ademhalen, de moderne levensstijl en een slechte houding.
In 1912 verhuisde hij naar Engeland waar hij zijn geld verdiende als boxer, een circusartiest en een zelfverdedigingstrainer. In 1914, tijdens WOI, werd hij samen met andere Duitsers geïnterneerd in een camp in Lancaster en nadien naat The Isle of Man. Tijdens deze periode trainde hij zijn medegevangenen. Bij het uitbreken van de Spaande griep in 1918 werden alle kampen zwaar getroffen, maar zijn leerlingen bleven gezond.


Na de oorlog ontwikkelde hij toestellen. Deze toestellen ontstonden doordat Joseph ook bedlegerige personen wou helpen met zijn methode. De toestellen ontstonden vanuit katrollen op het ziekenhuisbed van deze patiënten. Door het gebruik van deze toestellen kan werkelijk iedereen zijn methode beoefenen.In 1925 emigreerde Joseph naar de Verenigde Staten. Hij ontmoette zijn vrouw Clara. In New York begonnen zij samen een studio waar zij tot in de jaren 60 studenten onderwezen en begeleidde. Al snel hadden Joseph en Clara Pilates veel dansers en acteurs die hun lessen volgden. Joseph wijde de rest van zijn leven aan het verfijnen van de oefeningen en apparaten. Zowel hij als zijn vrouw bleven fit en vol energie tot aan hun dood. Joseph stierf in 1967. Toen ook Clara stierf werd hun studio overgenomen door Romana Kryzanowska. Zij overleed op 30 augustus 2013.

Uiteindelijk is Pilates dé methode waar Joseph zijn hele leven aan gewijd heeft en nu al meer dan 100 jaar bestaat. Pilates is een methode van oefenen waar je je geest moet gebruiken om de spieren van je lichaam te controleren. Het richt zich erop de "Powerhouse" te versterken en het lichaam in balans te brengen. Met powerhouse worden de buik-, bil-, bovenbeen-, bekkenbodem- en rugspieren bedoeld. Vanuit dit energiecentrum worden de extremiteiten aangestuurd.


"If your spine is inflexibly stiff at 30, you are old; if it is completely flexible at 60, you are young”


Als ergotherapeut interesseert deze methode me sterk. Het is een vorm van bewegingstherapie die door elke persoon, mist aanpassingen, uitgevoerd kan worden. De methode is ervarings-en lichaamsgeorïenteerd. Het bewegen en het lichaam van de cliënt is het uitgangspunt in dit proces.


Door middel van de specifiek uitgewerkte oefeningen kan een persoon zijn functioneren verbeteren of klachten voorkomen. Denk hierbij aan het bevorderen van de bloedsomloop, het bevorderen van de lenigheid van bepaalde gewrichten of het versterken van spieren. Preventief kan je hiermee je lichaamshouding verbeteren en zo rug- of nekklachten, stress, slaapproblemen,... voorkomen. Daarnaast is het ook een belangrijk medium om het welbevinden van een persoon te verbeteren. Denk maar aan het bewegen in groep, in contact met anderen.


Deze bewegingsvorm is dus uitstekend te gebruiken bij personen die het gevoel hebben geen sport meer te 'kunnen' beoefenen. Denk hierbij aan; artrose, CVS, fybromyalgie, MS, parkinson,...


Bronnen:

https://www.prinsmauritspilates.nl/pilates/joseph-pilates

https://www.true-pilates.be/pilates-de-methode/

17 keer bekeken0 reacties

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com