• KaDee

Met je voeten op de grond!

Zoals in voorgaande posts al besproken, is het lichaam volledig verbonden. Een klacht in een bepaald deel van je lichaam kan je nooit afzonderlijk zien en heeft vaak oorzaken en gevolgen op andere delen van je lichaam.


In deze post wil ik graag iets dieper ingaan op de voeten. Aangezien je voeten steeds het meeste gewicht moeten dragen, is dit dus een belangrijke factor bij voorkomen van pijnklachten.


De 'normale' stand van de voeten

'Normale' voeten bestaan praktisch niet meer. We worden allemaal wel geboren met natuurlijk goed gevormde voeten (behalve indien er anatomische afwijkingen zijn). Door het snel dragen van schoenen, veranderen onze voeten. Deze veranderingen zijn doorgaans niet erg, heel veel mensen kunnen gewoon functioneren zonder hier ooit last van te ondervinden. Let op! Je voeten hebben wel steeds een invloed op de rest van je lichaam. Het is dus wel belangrijk om te weten hoe dit bij jou zit. Op volgende afbeelding zie je rechts de 'geschoende' voet.

Afbeelding en informatie van www.voetentraining.nl


Belang van de voetboog

Eén van de belangrijkste en meest invloedrijke delen van de voet, is de voetboog. Deze zal samen met de stabiliteit van de enkel de stand van je voeten bepalen. De stand van je voeten bepaalt grotendeels je houding en de stand van andere gewrichten.


Het lichaam zoekt steeds de meest energie-efficiënte manier om een bepaalde houding aan te nemen. Aangezien we doorgaans schoenen dragen en de voeten dus beschermen van de ondergrond, zal het lichaam de voetboog minder optrekken en zullen de intrinsieke voetspieren verslappen. Platvoeten komen dus redelijk veel voor. Je hele lichaam wordt naar de binnenkant van de voet verplaatst en dat maakt je voet instabiel. Deze instabiliteit kan een kettingreactie tot gevolg hebben: vanuit de voet naar de enkel, het onderbeen, de knie en ten slotte zelf je heupen en je rug.


Een ander uiterste zijn holvoeten, waarbij de intrinsieke voetspieren net te strak zitten.


Heel veel mensen dragen steunzolen om de stand van de voeten te corrigeren. Aangezien de voetboog bestaat uit spieren, is de voetboog ook zeker trainbaar. Hieronder zie je wat de voetboog kan betekenen voor de stand van je voeten.


Afbeelding van www.livit.nl


Je kan de stand van je voeten eens nagaan door met een natte blote voet op een terrastegel te gaan staan. Je kan uit de afdruk al zeker iets afleiden.


Mogelijke oefeningen

Oefeningen voor de voetboog moeten nooit lang gebeuren. Je kan ervoor kiezen dagelijks enkele minuten een oefening uit te voeren zodat je geleidelijk aan verandering kan voelen. Dit zorgt er ook voor dat de vele pezen in de voeten, kunnen wennen aan de bewegingen.


Bij holvoeten is het vooral nodig om de voetzolen te stretchen. Bij platvoeten kies je voor versterkende oefeningen. Hieronder enkele voorbeelden:Platvoeten en lopen of wandelen

Heb je last van platvoeten (m.a.w. overpronatie) en wil je toch graag gaan lopen of intensief wandelen? Er is geen reden om dit niet te doen, maar voorkom blessures door de oefeningen goed uit te voeren en zeer rustig te beginnen. Loop liefst iets trager zodat je gemakkelijk kan blijven ademen. Naast techniektraining, houding en spiertraining, zorg je best voor goede hardloopschoenen. In je vrije tijd of bij het wandelen draag je best inlegzolen totdat de oefeningen voldoende effect gehad hebben. Laat je hierbij steeds goed informeren.


Bronnen

www.natuurlijkhardlopen.nl

www.footlogics.nl

www.voetentraining.nl

www.livit.nl


40 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com