• KaDee

Post-kankerherstel door middel van bewegen

De gevolgen van kanker

Kanker is een ernstig gezondheidsprobleem met een ingrijpende behandeling. Zowel psychologisch als lichamelijk heeft kanker veel nasleep. De klachten hebben ingrijpende gevolgen op de levenskwaliteit. Als kanker toch overwonnen is, blijf je met verschillende gevolgen kampen. Vaak is dit vermoeidheid, slechte conditie en daling van spierkracht. Sociale isolatie, angst vermoeidheid, negatief zelfbeeld,... kunnen ook voorkomen.

Wat na de behandeling?

Vroeger werd rust geadviseerd als je last hebt van vermoeidheid. De vermoeidheid ontstaat vooral uit de slechte conditie van het hart en de longen. Rust zal hier dus niets aan veranderen en zelfs nog veregeren. Regelmatig bewegen is wel een juiste optie. Hierdoor wordt je uithoudingsvermogen opgekrikt en zullen je hart en longen langzaam herstellen. Ook je plezier in het sporten komt terug en het helpt tegen het sociaal isolement. De algehele kwaliteit van leven verbetert erdoor. Ik denk hierbij aan verminderen van slaapstoornissen, het opnieuw sterker worden van de botten, het verbeteren van het metabolisme, het verminderen van lymfeoedeem, verhogen van het zelfvertrouwen,...


Wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek?

Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat lichaamsbeweging bijdraagt aan een betere genezing en een geringere kans op terugkeer van de tumor.

Daarnaast is er al veel wetenschappelijk onderzoek gebeurd naar hoe bewegen preventief werkt tegen kanker. Het is immers duidelijk geworden dat onze leefgewoonten ook een effect hebben op het ontstaan van kanker. Uit alle onderzoeken blijkt dat het risico op borstkanker zeker verlaagt wordt door lichaamsbeweging. Mogelijk draagt beweging ook bij aan de verlaging van het risico op darmkanker en baarmoederkanker. De werkgroep vond voor prostaat- en longkanker geen aantoonbaar verband. Er zijn echter nog een paar leemtes in het wetenschappelijk onderzoek, zoals: Wat is voldoende bewegen? Hoe lang en hoeveel keer per week? In welke periode van het leven? Wat beïnvloed bewegen juist? Wil je graag meer weten over deze onderzoeken? Lees dan het volledige dossier 'De rol van lichaamsbeweging bij preventie van kanker' op volgende link: https://www.researchgate.net/publication/46655994_De_rol_van_lichaamsbeweging_bij_preventie_van_kanker

Welke soort beweging is aan te raden?

Dus bewegen na kanker verkleint de kans op herval en je voelt je ook gewoon beter. Eigenlijk zijn alle soorten beweging goed, zolang je niet meteen te intensief start. Luister in eerste instantie naar je lichaam en geniet er vooral van. Laat je goed begeleiden als je start met sporten. Chemotherapie heeft invloed op de vermoeidheid, spieren en pezen. Als je te intensief start, kunnen blessures optreden. Het is aan te raden zo snel mogelijk na de behandeling te beginnen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om eraan te beginnen. Kies een vorm van bewegen dat je echt graag doet! Bewegen in gezelschap kan een extra stimulans zijn.

Dagelijkse activiteiten (bv huishouden, naar de winkel gaan, tuinieren,...) zijn ook perfecte manieren om te starten met bewegen. Natuurlijk is bewegen in de vrije tijd ook belangrijk. Wandelen is een gemakkelijke en toegankelijke bewegingsvorm om je uithouding te verbeteren. Zwemmen en fietsen zijn ook perfect mogelijk. Na verloop van tijd kan je spierversterkende oefeningen toevoegen in je programma. Kies hierbij voor functionele oefeningen (bewegingen die je in het dagelijks leven gebruikt).

Opgelet! door chemotherapie kunnen broze botten onstaan. Let dus op met te intensieve sporten waarbij veel richtingsveranderingen gebeuren (volleybal, tennis,...).


Pas je verwachtingen aan!

Het opnieuw opbouwen van het leven en hervinden van activiteiten is al een uitdaging op zich. Zoals eerder vermeld, kan je je laten begeleiden door een coach, kinesitherapeut, ergotherapeut, vrienden, familie,... Het is belangrijk je verwachtingen bij te stellen en de lat lager te leggen. Het aanvaarden van eventuele beperkingen en daarbinnen iets vinden dat je graag doet, is heilzamer voor je lichaam en je hoofd dan in de zetel zitten piekeren over wat je niet meer kan.


Enkele interessante links:

https://www.kanker.be/pati-ntenhulp/fysieke-activiteit-bij-en-na-kanker/voordelen-fysieke-activiteit-bij-en-na-kanker

https://www.researchgate.net/publication/46655994_De_rol_van_lichaamsbeweging_bij_preventie_van_kanker

https://www.rosettelavedette.com/nl/blog/bewegen-na-kanker-sport/

https://sport-en-beweegkliniek.nl/infocentrum/sportief-bewegen-na-kanker

https://www.allesoverkanker.be/aanpak-van-vermoeidheid-bij-en-na-kanker

levennaborstkanker.com

14 keer bekeken0 reacties

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com