• KaDee

Rugpijn: een complex probleem

Ik kwam dit boek in de winkel tegen en kon het niet laten liggen! De rug is zo een complexe structuur van het lichaam dat alle informatie welkom is!

De ruggengraat bestaat uit wervels, tussenwervelsschijven, facetgewrichten, gewrichtsbanden en spieren. De ruggengraad beschermt de zenuwen die doorheen het hele lichaam doorlopen. De rug is de basis van het lichaam waaraan alle ledematen bevestigd zijn. Door deze structuren kan er dus ook heel wat misgaan. Spierletsels, schade aan de tussenwervelschijven of facetgewrichten, botdegeneratie, zenuwschade, infecties, auto-immuunziektes,... kunnen de werking van de rug beïnvloeden.

Soms voel je rugpijn, maar kan er geen lichamelijke oorzaak gevonden worden. Dit is iets dat vaak voorkomt omdat de zenuwen prikkels doorgeven die de hersenen niet altijd correct decoderen. In onderstaande tabel enkele voorbeelden. Blijf er natuurlijk niet mee zitten en neem steeds contact op met de arts.

Pijn!

De bovenrug, schouders en nek krijgen elke dag heel wat te verduren (bukken, achter een bureau zitten, lasten dragen, gsm'en...).

Rugklachten:

Er zijn 3 soorten spinale krommingen die kunnen voorkomen: scoliose (kromming naar de zijkant), lordose (onderrug naar achter) en kyfose (bovenrug naar voor). Een lichte kyfose en lordose is een normale stand van de rug, maar als de kromming overdreven is, dan kunnen pijnklachten optreden. Een goede houding is essentieel. Er zijn verschillende oefeningen die je kan doen om een goede houding te ontwikkelen en een sterkere rug te krijgen.

Draag altijd zorg voor je rug. Deze is immers onvervangbaar!

Nekklachten:

Nek lachten door spierstijfheid en spanning kan je proberen te voorkomen, hou rekening met volgende tips:

 • Neem regelmatig een pauze

 • Pas je stoel aan zodanig dat je computer op ooghoogte staat

 • Rek je regelmatig uit

 • Klem de telefoon niet tussen je hoofd en schouders,

 • Slaap niet op je buik

 • Gebruik geen hoofdkussen dat te stevig of te hoog is.

Als je een keer pijn hebt, is het een natuurlijke reactie om de nek zo weinig mogelijk te bewegen. Dit kan de pijn echter nog verhogen omdat de nekspieren na verloop van tijd verzwakken . Een nekletsel kan ook ontstaan door een fractuur of een whiplash.

Spanningshoofdpijn:

Spanningshoofdpijn ontstaat vaak door verkramping in de nek of kaakspieren. Dit komt vaak door het te lang in eenzelfde houding te blijven. Een andere oorzaak kan psychologisch zijn door stress, woede of angst. Als de hoofdpijn vaak optreedt kan het nuttig zijn om een dagboek bij te houden.

Schouderpijn:

Schouderpijn kan een gevolg zijn van bv een geknelde zenuw, een letsel, spierpijnen, verstijving,...

Hulpmiddelen?

Er worden harnassen aangeboden om de schouders op een juiste manier te houden. Deze harnassen kunnen opzich geen kwaad, maar let hiermee op! Net zoals steunzolen, zal het harnas een functie van het lichaam overnemen,. Aangezien het lichaam er alles aandoet om energie te besparen, zullen de spieren de houding zelf minder controleren. Als je het harnas dus steeds draagt, kunnen de spieren zwakker worden. Als je het probleem graag wil verhelpen, dan is het uitvoeren van oefeningen de enige echte oplossing.

Bewegen...

Als je oefeningen doet om je houding te verbeteren zijn er twee gulden regels:

 • Begin rustig en probeer dagelijks iets kleins te doen

 • Ga nooit over je pijngrens

Activiteiten die je rug sterk maken zijn wandelen, zwemmen, yoga, pilates, dansen.

Als je al rugklachten ervaart zijn golfen en fietsen minder aan te raden. Bij het golfen is er immers een draaibeweging in de rug. Bij het fietsen, moet je opletten op welke soort fiets je rijdt. Op een koersfiets zit je heel gebogen en kan je de nek en rug extra belasten. Op een stadsfiets is dit probleem minder van toepassing. Je kan deze sporten dus perfect uitvoeren, maar wees attent voor je houding.

Volgende sporten zijn af te raden bij ernstige klachten: tennis, squash, badminton, .... Deze sporten hebben vaak snelle richtingsveranderingen. Doordat je de armen gebruikt, zal er vaak een draaiing in de rug gebeuren. Je mag deze natuurlijk wel uitvoeren, maar niet intensief.

Het belang van je houding:

 • de kans op pijn in je hoofd, nek, rug en armen verkleint

 • bewegingen zijn preciezer en minder belastend

 • zowel fysieke als emotionele spanning kan verminderen

 • efficiënter ademhalen waardoor je meer energie hebt

 • een positieve en zelfzeker indruk maken


Bronnen:

foto van amazon.com

boek 'De rugbijbel' door Dr Jenny Sutcliffe

30 keer bekeken0 reacties

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com