• KaDee

Sporten in het water

Bijgewerkt: 13 sep 2019

De sport die ik zonder twijfel het liefste doe, is zwemmen. Heerlijk zweven in het water. Het vrije gevoel dat dit geeft, ontspant me snel. Ik kan begrijpen dat sommige mensen dit niet graag doen: het omkleden, de kou, de natte haren,... Maar voor mij kan hier niets tegenop.

Spijtig genoeg geraak ik bijna niet meer op de zwemtrainingen wegens men werkrooster. Ik heb er vandaag voor gekozen me in de Sportoase aan te sluiten voor groepslessen en zwemmen. Zo kan ik elk moment van de dag gaan sporten. Dit komt beter uit omdat ik vaker overdag vrij ben dan 's avonds. Ik zag dat er ook groepslessen aquafit zijn, dus ik ben alvast super enthousiast!

Spijtig genoeg worden sporten in het water (zoals aquagym) vaak geassocieerd met oudere personen. Natuurlijk zijn senioren hiermee gebaat, maar vergis je niet, de sporten zijn voor iedereen van elke leeftijd geschikt. Het is duidelijk dat deze sporten steeds populairder worden. Er zijn veel voordelen verbonden aan sporten in het water. Hieronder enkele voorbeelden:

Aquagym

Tegenwoordig bestaan er veel verschillende soorten aquagym: aquapilates, Auqarobics, aquajogging, aquasteps, aquacycling, aquasculpt, aqua kick, aquadance, aquazumba en zelfs aquapole. Het is tegenwoordig helemaal hip. De voordelen van aquagym zijn al meermaals aangetoont. Je spieren worden verstevigd, je hartritme gestimuleerd en je bloesomloop verbeterd. Er is weinig belasting op je lichaam waardoor blessures weinig voorkomen. Toch voel je weerstand door het water. Het water biedt ook een kalmerende werking. Het groepseffect werkt stimulerend.

Aquarobics omvat een reeks gevarieerde oefeningen die in een vlot tempo op muziek uitgevoerd worden. Er zijn weinig onderbrekingen, de oefeningen volgen elkaar vlot op. Er worden soms hulpmiddelen gebruikt zoals hoepels, halters, en gewichten. Er worden ook stretchoefeningen gedaan. Het is een intensieve workout geschikt voor iedereen.

Aquajogging of aquatrimmen 'loop' je in diep water. Dit doe je met een 'wet belt' om je middel. Deze zorgt voor een groter drijfvermogen zodat je verticaal in het water blijft zweven. Er is geen zwaartekracht aanwezig. Er worden extra oefeningen gegeven voor de benen, armmen en romp. Het uithoudingsvermogen wordt verbeterd. Interessant om te weten: 30minuten aquajogging staat gelijk aan 1u30 joggen op het droge.

Aquasteps doe je in ondiep water. Er wordt gewerkt met steps in het water waarop je oefeningen uitvoerd. Deze verbeterd de conditie en verstevigd de spieren. Door combinatieoefeningen wordt de coördinatie verbeterd.

Aquacycling is een intensieve conditietraining met een hoge vetvebranding. Er wordt zowel vooruit als achteruit getrapt. Daarnaast worden ook oefeningen voor de armen gegeven. Er is ook een gunstig effect op cellulitis.

Aquazumba is een leuke manier om in beweging te komen. Door de bewegingen op opzwepende muziek, kan deze hele intensief zijn. Het is een goede manier om af te vallen

Aquasculpt is krachttraining in het water. Deze zorgt voor toename van de spiermassa.

Zwemmen

Zwemmen is één van de meest veeleisende sporten, omdat je alle spieren in je lichaam gaat gebruiken Het geeft een boost aan je gezondheid en je mood. Het werkt ontspannend. Het water laat je lichter voelen, waardoor het een low-impact sport is. Het is een goede manier om te sporten als je last hebt van de gewrichten of blessures hebt. Zwemmen is een cardiovasculaire activiteit waardoor je het hormoon serotonine en endorfine produceert. Het verbetert je slaappatroon door het vrijkomen van hormonen. Aangezien zwembadwater druk uitoefend op je lichaam (meer dan de lucht) stroomt het bloed gemakkelijker door je lichaam en moet je hart minder hard werken. Daarnaast is het een goede weerstandstraining om de spieren te versterken.

Specifieke doelgroepen

Sporten in het water kan voor iedereen verrijkend, uitdagend, ontspannend en stimulerend zijn. Hieronder enkele voorbeelden van specifieke doelgroepen die hierbij gebaat zijn:

Zoals hierboven vermeld, is zwemmen een ideale sport indien je pijn aan de gewrichten hebt (oa artrose, reuma,...) of geblesseerd bent. Zwemmen is een sport die ideaal gebruikt kan worden bij revalidatie.

Het versterkt de capaciteit van de longen. Het vebetert de ademhaling en biedt een vochtige lucht waardoor astma patiënten vaak gebaat zijn. Tegenwoordig wordt er steeds minder chloor gebruikt, wat ook een postitef effect heeft voor astmapatiënten.

Voor zwangere vrouwen wordt het overgewicht op de rug en gewrichten minder belastend aangevoeld en vermindert de zwelling van de ledematen.

Mensen met overgewicht kunnen op een meer comfortabele manier bewegen terwijl grote spiergroepen getraind worden. Zwemmen is een goede manier om vet te verbranden.

Bij mensen die last hebben van lage rugpijnen oefent het water een dubbele rol uit: ondersteunend, je weegt minder in het water, en weerstand biedend, waardoor de houdingsspieren getraind worden.

Voor senioren is het een ideale manier om het ouderdomsproces tegen te gaan en fit en gezond te blijven. Je traint immers je hele lichaam.

Voor mensen met een hoge spierspanning zal zwemmen een ontspannend effect teweegbrengen. Een hoge tonus zal langzaam aan dalen in het water.

Mensen met evenwichtsproblemen kunnen zonder risico's in het water bewegen. Anders dan fietsen, lopen, balsporten,... is het evenwicht minder belangrijk. Zwemmen is zeker geschikt voor mensen met MS, parkinson, ALS, coördinatiestoornissen,...

Nog niet overtuigd? Of nog vragen? Contacteer me zeker en dan help ik je graag verder.

Bronnen

www.zwembad.be www.ikbenfit.comsport.infonu.nl http://www.livinglikeyou.com/nl/stories/detail/lets-get-horizontal-with-multiple-sclerosis

39 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com