• KaDee

Verbouwen van mijn eigen ruimte. Oog voor toegankelijkheid...

Ondertussen zijn mijn man en ik al een 4-tal jaar aan het verbouwen aan ons huis. We kochten een betaalbare woning gebouwd in 1936 en deden bijna al het verbouwwerk zelf. Ondertussen zijn onze eigen woongedeelten volledig klaar en kan ik beginnen aan mijn eigen praktijkruimte!


De achterste garage is 36m² groot en zal dienst doen als sportruimte waar ik in alle rust aan de slag kan gaan als trainer en ergotherapeut. Momenteel ziet de ruimte er nog zo uit, maar eind maart zal deze volledig af zijn!

Aangezien mijn therapieën en individuele/smallgroup trainingen in eerste plaats gericht zijn op mensen met fysieke, neurologische of sensorische moeilijkheden, hou ik rekening met toegankelijkheid.


Volgende zaken zullen in orde gebracht worden:

- Brede deuren. De toegangsdeur zal 90cm breed zijn. Alle andere deuren zijn dubbele deuren.

- De aanwezige drempels zijn kleiner dan 2cm en worden afgewerkt met een rubberen afschuinband zodat deze zacht genomen kunnen worden, maar ook dat personen de drempel goed kunnen herkennen.

- De verlichting in de zaal is dimbaar zodat het licht volledig aangepast kan worden aan personen met visuele moeilijkheden.

- Er worden weinig vaste toestellen geplaatst zodat er steeds voldoende circulatieruimte aanwezig is, zonder obstakels.

- De vloeren zijn antislip en contrasteren ten opzichte van de muren en deuren.

- Er wordt gewerkt met makkelijk te onderhouden materialen. Het is een schone en stofvrije omgeving.

- Fietsen, scooters, rolstoelen,... kunnen gemakkelijk binnen geplaatst worden.

- De toegangsdeur wordt duidelijk aangeduid en ook de bel zal goed opvallen. Deze zal op een goede hoogte hangen zodat zowel personen in een rolstoel als personen die staan deze kunnen gebruiken.


Natuurlijk gaat het hier over een renovatie en kan niet alles volledig gerealiseerd worden zoals ik het zelf zou willen. Volgende zaken zijn niet gerealiseerd:

- Er is geen parkeerplaats aan de zaal zelf. Deze bevinden zich op ongeveer 20 meter van de ingang.

- Er is geen toilet voorzien aan het zaaltje. Aan te raden is om steeds voor het sporten een sanitaire stop te maken. Indien nodig kan gebruik gemaakt worden van het privétoilet die zich ook op de gelijkvloerse verdieping bevindt en voldoende toegankelijk is. Helaas is de wasbak niet onderrijdbaar.


Laat me zeker weten als jullie zelf nog tips hebben! Ik zou dit erg appreciëren en hou er in de mate van het mogelijke rekening mee!Bronnen:

Mijn eigen ervaringen als ergotherapeut bij CM en Brailleliga

www.toegankelijkgebouw.be61 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com