• KaDee

Wat doen rek-en strekoefeningen voor je lichaam?

Allereerst even een mythe ontkrachten: stretchen voorkomt niet automatisch spierpijn. Meteen rekken na een zware training kan spierpijn net in de hand werken! Laat je lichaam rusten voordat je rekoefeningen uitvoert. Daarmee bedoel ik niet dat een goede cooling-down na de workout zomaar overgeslagen mag worden, maar lang en statisch rekken is niet aan te raden.


Rek -en stretchoefeningen kunnen deel uitmaken van je opwarming. Vooral dynamisch rekken is hiervoor geschikt. Dynamisch rekken betekent dat je je rek niet te lang aanhoudt en dat je terwijl blijft bewegen. Hiermee verhoog je de doorbloeding naar de spieren.


Statisch rekken, dus langer aanhouden zonder bijkomende bewegingen, dienen om de gewrichten en spieren soepel te maken en bijgevolg leniger te worden. Je bewegingsbereik kan hiermee vergroot worden. Deze vorm is niet ideaal als opwarming. Het is aan te raden eerst op te warmen alvorens statisch te strekken.

Statisch rekken verlaagd de spierspanning. Dit bevorderd je flexibiliteit, maar niet je veerkracht.


Stretchen kan een ontspannend effect teweegbrengen, denk maar aan yoga. Door het uitrekken van een spier, geef je prikkels door aan je hersenen. Door de houding langer aan te houden, beseffen je hersenen dat dit oke is en zullen spieren ontspannen.


Rekken bij bepaalde doelgroepen, enkele voorbeelden:

  • Personen met een te hoge spierspanning kunnen baat hebben bij statisch rekken of andere mobilisatietechnieken. Dit kan contracturen voorkomen.

  • Rekken kan helpen bij een dysbalans in spiersterkte (denk aan een voorgebogen houding door veel aan je bureau te zitten)

  • Mobilisatieoefeningen is een belangrijke vorm van revalidatie bij een knieprothese.

  • Groeipijnen bij kinderen, kunnen verminderen door regelmatig lichte rekoefeningen te doen.

  • De verminderde beweeglijkheid door artrose of artritis kan door stretching uitgesteld worden waardoor minder pijnklachten aanwezig zijn.


Zoals je hierboven al wat kan lezen, is het belangrijk te kiezen voor de juiste vorm van rekken, alsook voor de juiste intensiteit. Zorg dat je goed blijft ademen in je oefening. De ademhaling inhouden, zal het zuurstofgehalte in de spieren en hersenen doen dalen. Rekken mag nooit pijn doen. Een ongemakkelijk gevoel is te verwachten, maar bij pijn moet je onmiddellijk stoppen met de rek. Vooraleer een rekoefening uit te voeren, informeer je je best over welke spiergroepen je hiermee rekt. Indien je een bepaalde problematiek hebt, doe dit dan in samenspraak met je arts (of kiné/ergo).


In onderstaand boek, kan je goede oefeningen en een duidelijke uitleg terugvinden:

Heb je nog vragen, aarzel niet om me te contacteren.

73 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com