• KaDee

Wat is dat nu 'ergotherapie'?

Bijgewerkt: 13 apr 2020


Ik stel voor om mijn eerste blog te beginnen met de vraag die ik zelf het meest te horen krijg: 'Wat is ergotherapie?'

Een kort antwoord op deze vraag is 'Ervoor zorgen dat mensen die een belemmering in het dagelijks leven ervaren, door middel van oefeningen of aanpassingen, kunnen blijven doen wat ze willen doen.'

Met dit antwoord weet je natuurlijk weinig over wat onze job concreet inhoudt, maar om dat uit te leggen heb ik wat meer tekst nodig.


De job van de ergotherapeut verschilt per doelgroep waarin we werken en hangt af van de wensen van iedere persoon. Ergotherapeuten kunnen werkzaam zijn in de revalidatie, in scholen, bij ouderen, in een psychiatrische setting of bij personen met een mentale beperking, zowel thuis als in een voorziening of ziekenhuis.


Als ergotherapeut ga je creatief op zoek naar oplossingen voor het probleem van de persoon. Hieronder enkele voorbeelden:


- In de revalidatie staan wij zij aan zij met een heel team (waaronder logopedisten, kinesitherapeuten, artsen, verpleegkundigen,...). Als ergo bouw je vaak voort op de oefeningen van de kinesist. De kinesist zal door middel van oefentherapie opnieuw bewegingen mogelijk maken, terwijl de ergo samen met de persoon oefent om deze bewegingen opnieuw in te zetten in het dagelijks leven. Indien sommige dagelijkse taken toch niet meer mogelijk blijken te zijn, zullen we andere technieken aanleren om toch nog een taak uit te voeren of zullen we werken met hulpmiddelen en aanpassingen.


- In een woonzorgcentrum staat de ergotherapeut vaak in voor het aanbieden van een dagbesteding en het uitvoeren van dagelijkse taken. Zij moedigen de ouderen aan om taken zo lang mogelijk zelf uit te voeren (bijvoorbeeld zich wassen, zelfstandig eten, buiten wandelen,...). Ook hier worden aanpassingen in de taken of hulpmiddelen aangeboden naargelang de nood. Op die manier voelt de ouderen zich zo lang mogelijk zelfstandig, wat de kwaliteit van leven voor hen bevordert.


-Een ander voorbeeld vind je op: https://www.unieksporten.nl/actueel/nieuws/9402/hoe-ergotherapie-je-kan-helpen-met-je-beperking-om-te-gaan


-Zelf werkte ik van 2015 tot 2019 bij de CM. Ik ging aan huis bij zowel ouderen als personen met een fysieke beperking die zo lang mogelijk thuis willen wonen en dagelijkse taken willen uitvoeren. Ik raadde hulpmiddelen aan en testte deze samen met hen uit. Ik adviseerde woningaanpassingen afhankelijk van de nood en het budget. Ik werkte samen met de cliënten aan hun VAPH dossier om eventueel terugbetalingen te bekomen.


Nadien werkte ik een jaar bij Levedale vzw. Hier ondersteunde ik mensen met een zware tot matige mentale beperking bij alle dagelijkse taken.


Nu werk ik als hulpmiddelenadviseur bij de Brailleliga. Hier adviseer ik slechtzienden en blinden op vlak van technische hulpmiddelen om taken zo lang mogelijk zelfstandig uit te blijven voeren.


'Occupational therapy practioners ask 'What matters to you' not 'What's the matter with you?'

Zo zie je maar dat je met een job als ergotherapeut werkelijk nog alle kanten op kan, geen enkele dag is hetzelfde. Het is een uitdaging om samen met de mensen oplossingen te zoeken om zo hun zelfstandigheid zo hoog mogelijk te houden.


Indien je toch graag meer wil weten en je vindt online niet wat je zoekt, stuur je vraag dan zeker naar me door. Ik help je graag verder.Bron afbeelding: amazon.com136 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com