• KaDee

Wat lopen echt doet voor je lichaam

Bijgewerkt: 30 jul 2019

Vaak krijgen we te horen dat lopen slecht is voor de knieën. Soms wordt iemand die al jaren loopt en dit voor zijn plezier doet, aangeraden te stoppen omdat dit belastend is voor de gewrichten. Het is wel zo dat lopen gewrichtsbelastender is dan andere sporten, zoals zwemmen, maar uit recent onderzoek blijkt lopen de kans op artrose en atritis in de knie en heup net te verminderen.

Elke stap die een loper zet, kan er een kracht gelijk aan 2 tot 5 keer het lichaamsgewicht op de voet inwerken. Om blessures te vermijden is het belangrijk om een beweging op kwalitatieve manier uit te voeren. Voor je start met lopen ga je na of je voldoende mobiliteit in je enkels en heupen hebt en dat je voldoende stabiliteit in je knieën hebt.

Voetlanding en romphouding zijn belangrijk om zo gewrichtsbesparend mogelijk te lopen.

Over de juiste voetlanding zijn al verschillende wetenschappelijke onderzoeken gebeurd. De meeste trage lopers, raken de grond eerst met de hiel. De meeste snelle lopers eerst met de midden of voorvoet. Als je eerst hielcontact maakt is er een grotere belasting op de knieën en minder in de enkel. Bij midden of voorvoet is er meer belasting in de enkel en spieren minder in de knie. Bij hielcontact is de kans ook groter dat je je been overstrekt, zeker als je sneller begint te lopen. Toch zijn er steeds meer onderzoeken die hielcontact niet meteen als negatief zien, maar informeer je goed. Elke persoon is anders en is gebaat bij een andere techniek, maar over het algemeen wordt midden en voorvoet nog steeds aangeraden.

Als je je graag meer wilt inlezen over de discussie of hielcontact al dan niet negatief is, vind je hier meer info: https://www.podiumrunner.com/is-it-harmful-to-heel-strike-when-running_95678 en

https://fl.milesplit.com/articles/112223/most-read-article-of-2017-heels-or-toes-what-is-the-best-way-to-run

Draag goede schoenen, aangezien elke persoon anders is en loopt, is het onmogelijk de perfecte schoen te beschrijven. Laat je goed informeren bij je keuze. Er bestaan winkels waar je een looptest kan uitvoeren alvorens een schoen geadviseerd te krijgen. Dit is zeker een aanrader.

Lopen op een zachte ondergrond zal de piekkracht op je lichaam verminderen. Harde ondergronden zullen dus minder schokdempend zijn, maar zullen wel zorgen voor snellere looptijden. Lopen op een loopband, gras of een finse piste zijn een goed alternatief als je de krachten zo klein mogelijk wilt houden. Let op, hoe zachter de ondergrond, hoe ongelijker. Dit kan leiden tot blessures zoals verstuikte enkels of pijnlijke knieën (daarom is het belangrijk stabiliteitstraining te doen).

Bouw het lopen geleidelijk aan op. Spieren kunnen zich in het algemeen snel aanpassen, maar pezen niet. Als je te snel de intensiteit opdrijft, kunnen blessures optreden.

Als je op een goede manier en aan de juiste intensiteit loopt, heeft lopen volgend effect op jouw lichaam:

  • de spieren worden groter en sterker, er is betere doorbloeding

  • ook de hartspiervezels worden sterker waardoor het slagvolume vegroot. Er kan veel meer bloed met zuuurstof doorheen het lichaam gepompd worden

  • de flexibilietit in de bloedvaten neemt toe en het bloedvolume is groter. De cholesterolwaarden dalen

  • het longvolume neemt toe

  • toegankelijk en goedkoop

  • ontspannend

  • afvallen

  • sterkere botten

  • gezondere huid door de goede bloedcirculatie

Andere bronnen:

https://www.runnersworld.com/nl/training/looptips/a22772463/redenen-beginnen-lopen/

http://www.sport.be/running/nl/nieuws/article.html?Article_ID=723366

https://www.runnersworld.com/nl/nieuws/a22771510/hardlopen-ruineert-je-knieen-niet/

https://www.scriptiebank.be/scriptie/2013/lopen-op-een-zachte-ondergrond-de-harde-waarheid-een-biomechanisch-onderzoek

25 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com