• KaDee

Wat met ademhalingsmoeilijkheden zoals COPD en astma?

Bij COPD (Chronic Obstructive pulmonary disease) wordt het debiet van de luchtwegen en het transport van lucht naar de longen steeds moeilijker. Als je hiervan last hebt, heb je een permanente luchtwegvernauwing waardoor je voortdurende een kortademig gevoel kan ervaren. Astma daarentegen wordt gekenmerkt door periodische aanvallen van kortademigheid.


Om te vermijden dat je buiten adem geraakt, ben je geneigd je minder in te spannen. Hierdoor kan je echter in een vicieuze cirkel terecht komen! Door gebrek aan beweging vermindert je spiermassa waardoor je steeds meer zuurstof nodig hebt om eenzelfde inspanning te leveren. Hierdoor vermindert je levenskwaliteit. Met een goede conditie ervaar je minder kortademigheid, omdat geoefende spieren zuiniger omgaan met zuurstof.


Het best beweeg je dagelijks aan een lage intensiteit. Dit zorgt ervoor dat je spieren een goede doorbloeding krijgen zonder te verzuren. Met een lichte vorm van COPD zijn de klassiekers zoals wandelen en fietsen goed. Rustig zwemmen is ook oke, als je tenminste geen last hebt van de chloordampen. Aquafitness in warm water is aan te raden. Yoga verbetert de ademhalingstechniek aanzienlijk.

Gaat het wat moeizamer, dan zijn nordic walking met wandelstokken of een elektrische fiets prima manieren om toch actief te blijven. Binnenshuis kan je oefenen op een hometrainer. Indien je kampt met ernstige kortademigheid, kan je specifieke been-en armspieroefeningen doen om de spiermassa in stand te houden. Laat je dan eventueel begeleiden door een kine of ergo.

Sluit af met goede stretchoefeningen om de spierspanning in het lichaam te verminderen.

Let tijdens het bewegen op je houding. Zorg ervoor dat de schouder naar achter gericht zijn en ontspannen. Dat maakt het ademen gemakkelijker.


Voldoende bewegen biedt je veel voordelen:

- klachten kunnen er door afnemen, omdat je conditie beter wordt waardoor

je je minder snel benauwd voelt

- dagelijkse activiteiten verlopen vlotter

- je voelt je meer energiek

- botten en spieren worden sterker

- je slaapt beter

- je voelt je meer ontspannen

- je herstelt sneller

- je hebt een kleinere kans op een longaanval

- er is een grotere kans om aan het werk te blijven


Enkele belangrijke tips bij het bewegen:

- bij koud en nat weer, kan je ervoor kiezen iets minder lang buiten te gaan en een minder inspanning te doen.

- in de ochtend is het vaak moeilijker om inspanningen te doen. Verschuif activiteiten naar de namiddag zodat je ze alsnog kan uitvoeren.

- partners hebben vaak de neiging om dingen uit handen te nemen. Dit zorgt ervoor dat je veel minder zelf kan doen en dus minder gaat bewegen. Informeer je omgeving goed over wat je allemaal zelf kan.

- zelfs als je zeer kortademig bent, kan je nog veel activiteiten (eventueel op een andere manier) uitvoeren. bv voldoende rustpauzes nemen, spannende kledij vermijden, zorg voor een constante temperatuur, zet alles binnen handbereik, ... Als je meer tips wenst, kan je zeker raad vragen aan een ergotherapeut. De brochure 'Hoe omgaan met COPD?' van AZ Sint-Jan is ook zeer interessant. Deze vind je terug op internet.

- hou rekening met je lichaamsignalen. Bij benauwdheid stop je of verlaag je de intensiteit even.

- probeer niet te veel ineens, want dan kan vermoeidheid optreden.


Boek fitness als medicijn

https://www.longfonds.nl/copd/leven-met-copd/bewegen

Patiëntenbrochure AZ Sint-Jan 'Hoe omgaan met COPD?'


40 keer bekeken0 reacties

Kelly Debusschere

Barbierstraat 59

1861 Wolvertem

beweegzondergrenzen@gmail.com

0475/22.00.01

Rekeningnr: BE69 7340 4832 2678

Ondernemingsnr: BE07 4594 8905

Rizivnr: 6-51635-11-650 

©2019 by Beweegzondergrenzen. Proudly created with Wix.com